Nieuws betrouwbaar boekhouden

Boekhoudsoftware weer functioneel op de testbank door GBNED: robotic accounting is de norm

Plaatsingsdatum 31-01-2017
Berichtdatum 31 januari 2017

Na een ruim aantal jaren heeft Onderzoeksbureau GBNED de handschoen weer opgepakt en besloten om online boekhoudsoftware zelf inhoudelijk te testen en te beoordelen op functionaliteit en de resultaten vast te leggen in een uitgebreid rapport. De boekhoudsoftware wordt met name functioneel beoordeeld op basis van een compleet normenkader, opgesteld door GBNED, dat openbaar beschikbaar is.

Begin deze eeuw heeft Gerard Bottemanne van GBNED al tientallen boekhoudpakketten (merendeel lokale pakketten uit die tijd en enkele voorlopers van de huidige online boekhoudsoftware) op de testbank gehad en uitvoerig getest en beoordeeld op functionaliteit. Met wisselend resultaat trouwens. In die tijd lag de nadruk voor een belangrijk deel op het zo efficiënt mogelijk handmatig vastleggen van boekingen. Dat laatste is erg veranderd de laatste tijd. Vandaag de dag moet online boekhoudsoftware de ondernemer juist ont-zorgen als gaat om het vastleggen van boekingen. En bij ont-zorgen hoort dan niet het handmatig boeken van facturen of het doen van een handmatige BTW-aangifte via de website van de Belastingdienst. Dat ondernemers zelf besluiten om hun aangifte, om welk reden dan ook, handmatig te doen via de website van de Belastingdienst is tot daar aan toe. Maar dat sommige online boekhoudsoftware dat noodzakelijk maakt is volgens Bottemanne uit den boze. Zo vindt Bottemanne het ook onbegrijpelijk als online boekhoudsoftware geen functionaliteit biedt voor elektronisch factureren op basis van UBL, zowel uitgaand als inkomend. Kortom: robotic accounting is de norm onder het label “RoboticProof”.

Naast functionaliteit op het gebied van robotic accounting moeten ook de traditionele kenmerken van boekhoudsoftware niet uit het oog verloren worden. Enkele willekeurige voorbeelden van dit laatste zijn: een ouderdomsanalyse voor debiteuren en crediteuren, inzoomen vanuit de balans tot de oorspronkelijke boeking, het aanmaken van een XML Auditfile (als het even kan deze laatste versie), het vermelden van voorloopgegevens (selectiegegevens) op overzichten en rekening houden met de fiscale bewaarplicht van (bron)gegevens.

En omdat GBNED transparantie hoog in het vaandel heeft staan zijn ook de kosten voor de leverancier genoemd die een beoordeling met zich meebrengt. Deze laatste kosten zijn zo laag mogelijk gehouden, zodat deze geen drempel opwerpen voor een leverancier die serieus op de zakelijke markt van online boekhoudsoftware actief is.

Categorie(n) Nieuws vanuit betrouwbaar boekhouden
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL http://www.gbned.nl

Terug