Nieuws GBNED

Gebrek aan visie door softwareleveranciers maakt accountants- en administratiekantoren kwetsbaar

Plaatsingsdatum 03-01-2017
Berichtdatum 3 januari 2017

Gebrek aan visie door softwareleveranciers maakt accountants- en administratiekantoren kwetsbaar als het gaat om tijdig inspelen op toekomstige ontwikkelingen

Dat accountants- en administratiekantoren steeds meer afhankelijk zijn van software is bekend. Robotic accounting betekent zelfs dat veel handmatige werkzaamheden overgenomen worden door de computer. Ontwikkelingen als Cloud computing, SBR, RGS, UBL (elektronisch factureren) zijn al weer een tijdje bezig en nieuwe ontwikkelingen als PSD2, BI en Blockchain dienen zich alweer aan. Van alle softwareleveranciers die actief zijn op de accountancymarkt mag verwacht worden dat zij hun clënten niet alleen bedienen met perfect werkende oplossingen op dit moment, maar dat zij ook inspelen op toekomstige ontwikkelingen en hun visie daarover delen met de markt.

Als vervolg op een eerder uitgegeven rapport in 2014 heeft Onderzoeksbureau GBNED algelopen maanden gewerkt aan de uitgave “ICT Accountancy 2020/2030: accountantspraktijk op weg naar de toekomst”. Centraal in het rapport staat de kernvraag: “wat is de visie aangaande de toekomst van de accountancysector en de rol die ICT hierbij speelt?”.

Het rapport gaat in op ontwikkelingen als:

  • Robotic accounting
  • API als het nieuwe ERP
  • Elektronisch factureren
  • SBR
  • RGS
  • Business Intelligence
  • PSD2
  • Blockchain

Tevens bevat het rapport een bijdrage van enkele accountants- en administratiekantoren en deskundigen die hun visie geven.

Tot slot hebben 15 softwareleveranciers *) hun visie met ons gedeeld aangaande de toekomst van de accountancysector en de rol die ICT hierbij speelt. Dat is het goede nieuws. Het minder goede nieuws is dat de meerderheid van leveranciers hun visie niet met ons heeft gedeeld. Volgens sommige leveranciers zou dit laatste te maken hebben met tijdgebrek, zo hebben wij afgeleid aan ontvangen reacties. Wat kort door de bocht vinden wij, want een visie behoort gewoon op de plank te liggen. Ook hebben we NOAB en NBA gevraagd om een visie aangaande de toekomst van de accountancysector en de rol die ICT hierbij speelt? Zowel NOAB als NBA hebben aangegeven door tijdgebrek hun visie niet te kunnen delen op dit moment. In 2017 zullen we betreffende leveranciers en organisaties opnieuw aan de tand voelen om hun visie met ons te delen.

Het uitgebreide rapport “ICT Accountancy 2020/2030: accountantspraktijk op weg naar de toekomst” is gratis op te vragen.

*) Accept Development, AFAS Software, Cash Software, CreAim, Exact Software, Make Life Easier, Minox, MUIS Software, PinkWeb, Scan Sys, SnelStart, Unit4, Visionplanner, Visma Software en Yuki

Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED