Nieuws GBNED

Meer dan 30 softwareleveranciers hebben inmiddels hun visie gegeven over de accountancy en ICT ontwikkeling

Plaatsingsdatum 30-05-2017
Berichtdatum 30 mei 2017

Begin dit jaar bleef de teller nog steken op 15 leveranciers. Reden voor Onderzoeksbureau GBNED om een tandje bij te stellen en nogmaals leveranciers met klem uit te nodigen om hun visie over de accountancy en ICT ontwikkeling te delen via het rapport “ICT Accountancy 2020/2030: accountantspraktijk op weg naar de toekomst”. Gerard Bottemanne van GBNED is enthousiast over het feit dan nu 5 maanden later de teller de 30 softwareleveranciers ruimschoots is gepasseerd, hetgeen een update van het rapport rechtvaardigt, maar voegt hier wel aan toe: "Ik ben van mening dat ieder zichzelf respecterende leverancier met professionele software voor de accountancysector moet beschikken over een visie aangaande de toekomst van de accountancy en daar vanaf geleid een productstrategie".

Er wordt veel gesproken en geschreven over de toekomst van de accountancy. Is de accountant straks overbodig als gevolg van robotisering? En wat is de invloed van de blockchain ontwikkeling op het werkgebied van de accountant? En wat dichterbij in de tijd kan deze laatste vraag ook gesteld worden over de invoering van PSD2 en dan met name het daar vanaf geleide XS2A (Access to Accounts). Wanneer breekt elektronisch factureren echt door en is het scannen en herkennen van boekingsdocumenten dan voltooid verleden tijd? Het is lang niet altijd mogelijk een concreet antwoord te geven op al dit soort vragen. Ook is het vaak lastig te bepalen wanneer moet je instappen bij bepaalde ontwikkelingen.

Alle ontwikkelingen uitputtend continu volgen is niet haalbaar voor iedereen. Daarnaast spelen ICT zaken als cybersecurity, meldplicht datalekken en SBR Assurance. Om u op weg te helpen heeft GBNED aan de haar bekende softwareleveranciers (zo’n 60) gevraagd wat hun visie is aangaande de toekomst van de accountancy en daar vanaf geleid hun productstrategie. Positief is dat nu dus meer dan 30 softwareleveranciers een bijdrage hebben geleverd. Van enkele leveranciers is zelfs een extra expert bijdrage ontvangen over specifieke onderwerpen als PSD2, Blockchain en data-analyse. Hopelijk is dit alles van toegevoegde waarde voor accountants- en administratiekantoren bij het bepalen van hun (ICT) strategie.

Tot slot hebben we van een aantal leveranciers, al dan niet gevraagd, een reden ontvangen op het uitblijven van hun visie, zoals: we leveren geen bijdrage uit concurrentie overwegingen, we zoeken zelf de media op als we iets te melden hebben, wij laten ons leiden door de visie van accountantskantoren bij onze productontwikkeling en onze visie is meer gericht op andere branches dan de accountancy. En hoewel GBNED tevreden is met het behaalde resultaat, hoopt zij in de toekomst nog meer leveranciers te overtuigen hun visie te delen in genoemd rapport voor het grotere publiek.

Opvragen gratis rapport
Meer informatie en opvragen laatste versie van het rapport “ICT Accountancy 2020/2030: accountantspraktijk op weg naar de toekomst”.

Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL http://www.gbned.nl