Nieuws GBNED

Nieuw rapport RGS (Referentie grootboekschema): kritische geluiden, maar met steeds meer aanhang lijkt RGS een blijvertje

Plaatsingsdatum 09-09-2017
Berichtdatum 7 september 2017

Vandaag is door Onderzoeksbureau GBNED de 3e versie van een uitgebreid rapport over RGS (Referentie grootboekschema) uitgebracht dat onder meer ingaat op de opbouw van RGS, het gebruik van RGS, koppeling met andere systemen, visie van softwareleveranciers en de organisatie rondom het beheer van RGS.

Precies 5 jaar geleden vond in Utrecht op 7 september 2012 een bijeenkomst plaats die het startpunt is geweest om RGS verder vorm te geven. Dit leidde tot de eerste versie van RGS (1.0) die 27 mei 2014 officieel het daglicht zag.
Op dit moment staan we op de vooravond van RGS 3.0 en lijkt RGS een blijvertje. De uitgestelde komst van deze laatste versie stelt het geduld nog wel even op de proef en is reden voor wat kritische geluiden uit de markt. Een meerderheid van softwareleveranciers in het administratieve domein ziet echter potentie in het gebruik van RGS en kijkt dan ook met belangstelling uit naar de komst van RGS 3.0.

RGS moet de schakel vormen tussen huidige (grootboek)schema’s en externe rapportages, zoals de jaarrekening en kredietrapportage aan banken op basis van SBR. Maar er is ook volop belangstelling voor RGS als het gaat om data-analyses, benchmarking en zelfs op het gebied van elektronisch factureren in combinatie met UBL. Hoewel er steevast wordt gesproken over “Referentie grootboekschema” is Gerard Bottemanne van Onderzoeksbureau GBNED van mening dat RGS ook prima als uitgangspunt kan dienen bij het inrichten van nieuwe administraties. Dat laatste voorkomt volgens Bottemanne een onnodige conversieslag. Een eerder gestart initiatief voor een RGS-subset voor zzp’ers juicht Bottemanne dan ook toe.

Complete rapport
Het complete rapport “RGS: uniform rekeningschema voor bedrijven” is gratis op te vragen via www.rgs-ready.nl.

Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL http://www.gbned.nl