Nieuws GBNED

WIKI boekhoudsoftware met toelichting over ruim 400 eigenschappen: alles ondersteunen is een utopie

Plaatsingsdatum 28-08-2018
Berichtdatum 28 augustus 2018

Standaard boekhoudsoftware is er in vele soorten en maten van eenmanszaak tot multinational. Het is lastig als ondernemer het juiste boekhoudpakket te kiezen en dan heb ik je ook eens te maken met de vele vaktermen en afkortingen. De nieuwe "WIKI boekhoudsoftware" biedt nu inzicht in ruim 400 eigenschappen die kunnen helpen bij het opstellen van selectiecriteria om te komen tot een 'best fit'.

Elke eigenschap is toegelicht. Een handig hulpmiddel voor een uitgebreide selectie of alleen om kennis op te doen van de mogelijkheden van boekhoudsoftware.

De met name functionele selectiecriteria zijn onderverdeeld naar modules waaruit een boekhoudpakket kan bestaan. Naast grootboek, debiteuren, crediteuren, betalingsverkeer en BTW-aangifte zijn er modules voor onder meer:

  • Kostenplaatsen, budgettering en analytische boekhouding;
  • Periodieke boekingen en transitorische posten;
  • Vaste activa administratie en afschrijvingen;
  • Consolidatie en Rekening courant;
  • Elektronisch factureren en elektronische factuurverwerking;
  • Verplichtingenadministratie;
  • Rapportages en verslaggeving;
  • Data-analyses voor audits.

Zo proberen we de mogelijkheden van analytisch boekhouden onder de aandacht te brengen. Het handig indelen van boekingsdimensies kan voorkomen dat het aantal rekeningen binnen een rekeningschema de spuigaten uitloopt tot zomaar 500 rekeningen of in het ergste geval zelfs meer dan 1.000 rekeningen. Betrek er budgetten bij en een doorbelasting volgens het principe van een kostenverdeelstaat met simulatie, dan levert analytisch boekhouden een schat aan informatie op voor managementaccounting in combinatie met een beheersbaar rekeningschema. En wat te denken van een verplichtingenadministratie in combinatie met budgetten, crediteuren en inkoop. Dat (financiële) verplichtingen mede bepalend zijn voor toekomstige kasstromen maakt het belang ervan alleen maar groter. En tot slot nog even aandacht voor een goede liquiditeitsplanning. Met alleen een banksaldo en openstaande facturen ben je er nog lang niet. Een goede liquiditeitsplanning moet ook rekening met zaken als: te betalen BTW de komende periode, geplande uitbetaling van salarissen en loonheffingen (denk hierbij ook aan vakantiegeld en een dertiende maand), aangegane financiële verplichtingen, lopende orders (inkoop en verkoop) met verwachte leverdata. Deze en vele andere functies en eigenschappen komen aan de orde in de nieuwe WIKI boekhoudsoftware. Leveranciers van boekhoudsoftware kunnen hun borst nat maken als gebruikers weten wat er in principe allemaal tot de mogelijkheden kan behoren. Alles ondersteunen is dan ook een utopie.

De Wiki boekhoudsoftware is direct op te vragen via: www.boekhoudsoftwareselectie.nl.  

Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL http://www.boekhoudsoftwareselectie.nl