Boekhoudplaza.nl

Begrippen > Kruisposten

De (grootboek)rekening kruisposten is bedoeld voor onderlinge overboekingen tussen kas- en bankrekeningen. Zo kun je overtollige kasmiddelen storten op je bankrekening. Of bijvoorbeeld geld van de ene naar de andere bankrekening overboeken. Je gebruikt dan de rekening "kruisposten" als tussenrekening. 

Nadere toelichting:

Uiteindelijk moet een dergelijke rekening kruisposten glad lopen (oftewel op 0 uitkomen). Dat laatste is een aandachtspunt om periodiek te controleren.

Stel we boeken 1.000 euro van onze ABN rekeningen naar onze rekening bij de ING.

Bij het bankafschrift van de ABN boeken we dan:
Kruisposten 1.000
Aan ABN bankrekening 1.000

Bij het bankafschrift van de ING boeken we dan:
Postbank rekening 1.000
Aan kruisposten 1.000.
  

WIKI's over [ Kruisposten ]
Online betalingen via AfterPay en RGS

AfterPay is een achteraf betaalmethode. AfterPay neemt het volledige risico van wanbetaling door de consument over en de leverancier (van een webshop) krijgt gegarandeerd uitbetaald. AfterPay is beschikbaar in meerdere Europese landen, waaronder dus Nederland.

Online betalingen via PayPal en RGS

Met PayPal kun je internationaal online betalingen regelen. PayPal kan gebruikt worden als bankrekening om online betalingen te verrichten en om online betalingen te ontvangen. Feitelijk open je binnen PayPal een eigen bankrekening. Je kunt geld overmaken naar PayPal vanuit je eigen (lokale) bankrekening en vice versa.

RGS en Vraagposten

Accountants- en administratiekantoren weten regelmatig niet wat hun klanten wel weten over bijvoorbeeld een bankmutatie. Is  sprake van een zakelijke uitgave of een privé uitgave. Deze kantoren zetten daarom een post regelmatig even op ‘vraagposten’ om daarna met de klant af te stemmen waarop de bankmutatie specifiek betrekking heeft.

RGS en vreemde valuta in de boekhouding

We gaan in op het verwerken van vreemde valuta in de boekhouding voor inkomende facturen, uitgaande facturen en bankrekening(en). Ook komt herwaardering op basis van wisselkoersen aan de orde.

RGS en Wissels en Cheques boeken

Wissels en cheques zijn waardepapieren in het internationale handelsverkeer. Het overleggen van dergelijke waardepapieren geeft recht op geld. Sinds 1 januari 2021 kun je bij geen enkele Nederlandse grootbank meer een cheque verzilveren. Omdat een cheque geen wettig betaalmiddel is, zijn banken niet verplicht deze dienst nog aan te bieden. Banken zijn gestopt met het verzilveren van cheques omdat het een verouderd betaalmiddel is. 

 

RGS-codes met [ Kruisposten ]
Referentienr Referentiecode Naam (lang) Nivo ZZP EZ BV Branche
1003000 BLimKru Kruisposten 3 J J J
1003010 BLimKruSto Stortingen onderweg kruisposten 4 J J J
1003015 BLimKruKlu Tussenrekening kluis 4 J J J
1003020 BLimKruPib PIN betalingen kruisposten 4 J J J
1003030 BLimKruCra Creditcard afrekening kruisposten 4 J J J
1003040 BLimKruWec Wissels en cheques kruisposten 4
1101050 BVorDebTus Tussenrekening ontvangsten debiteuren (ontvangsten onderweg) 4 J J J
1203050 BSchCreTus Tussenrekening betalingen crediteuren (betalingen onderweg) 4 J J J