Boekhoudplaza.nl

Begrippen > Jaarrekening

Volgens Artikel 361 Burgerlijk Wetboek Boek 2:
"Onder jaarrekening wordt verstaan: de enkelvoudige jaarrekening die bestaat uit de balans en de winst- en verliesrekening met de toelichting, en de geconsolideerde jaarrekening indien de rechtspersoon een geconsolideerde jaarrekening opstelt."

Nadere toelichting:

Aanvullend noemt Artikel 362 Burgerlijk Wetboek Boek 2 onder meer het volgende:

  • "De balans met de toelichting geeft getrouw, duidelijk en stelselmatig de grootte van het vermogen en zijn samenstelling in actief- en passiefposten op het einde van het boekjaar weer. De balans mag het vermogen weergeven, zoals het wordt samengesteld met inachtneming van de bestemming van de winst of de verwerking van het verlies, of, zolang deze niet vaststaat, met inachtneming van het voorstel daartoe. Bovenaan de balans wordt aangegeven of daarin de bestemming van het resultaat is verwerkt".
      
  • "De winst- en verliesrekening met de toelichting geeft getrouw, duidelijk en stelselmatig de grootte van het resultaat van het boekjaar en zijn afleiding uit de posten van baten en lasten weer".
Aanbevolen:

Web pagina's over [ Jaarrekening ]
RGS SBR rapportages
RGS in de praktijk over [ Jaarrekening ]
Visionplanner: met RGS zorgen dat saldi op de juiste plek in het dashboard en de jaarrekening terecht komen (12-06-2020)
Visionplanner gebruikt bij diverse administratiepakketten de RGS labels om saldi van grootboekrekeningen te rubriceren. Of een administratie RGS labels bevat, wordt bij die pakketten automatisch herkend. De applicatie zal dan direct zorgen dat saldi op de juist plek in het dashboard en de jaarrekening terecht komen.
Silverfin: controles en jaarrekening op basis van RGS (10-06-2020)
Silverfin biedt een scala aan software voor de accountantspraktijk. De inrichting binnen SIlverfin vindt volledig plaats op basis van RGS-codes. Enkele voorbeelden zijn: 1) Controle tussenrekeningen, vraagposten en overlopende activa c.q. passiva. 2) Controle in de afschrijvingsstaat en 3) Controle overige bedrijfskosten.
RGS openstaand en opgelost over [ Jaarrekening ]
RGS en vereniging van eigenaren VvE (17-08-2023)
Vanuit RGS MKB is een jaarrekening samenstel voor Vereniging van Eigenaren (VvE) en een relatie gelegd met onderliggende RGS codes. Hier melden we enkele aandachtspunten in relatie tot standaard RGS. Verder horen we graag uit de praktijk of deze indeling van de jaarrekening voor een VvE juist en volledig is.
Jaarrekening en organisaties zonder winststreven (OZW) en Leden (15-07-2023)
In relatie tot de Jaarrekening OZW is Ledenbetalingen toegevoegd in RGS 3.3 op een andere plaats dan mogelijk verwacht. Uitleg van de RGS beheergroep lijkt nodig.
Jaarrekening en Fondswervende organisaties model klein (14-07-2023)
Jaarrekening Fondswervende organisaties klein (en groot) uit de NL Taxonomie ontbreekt in de RGS Taxonomie volgens ons. Terwijl er wel rekeningen voor deze organisaties zijn opgenomen in RGS door de RGS beheergroep (versie 3.3 2020). Ook ontbreken RGS codes die wel in de jaarrekening en/of toelichting staan, ook volgens de RJK.
RGS en jaarrekeningmodellen voor verengingen en stichtingen (10-07-2023)
We hebben begrepen dat modellen voor de jaarrekening opgenomen zijn in de Nederlandse Taxonomie (NL Taxonomie) onder verantwoordelijkheid van de KVK. Waarbij de RJ zorgdraagt voor een verwijzing naar relevante wetgeving per post.
RGS en Vastgoedbeleggingen als aparte hoofdgroep. (07-10-2021)
Bij de jaarrekening wordt voor Vaste activa standaard onderscheid gemaakt naar Immateriële-, Materiële- en Financiële vaste activa. Ook conform de indeling van BW2. Binnen RGS is daar de groep "Vastgoedbeleggingen" aan toegevoegd. De vraag is wat hiervan de reden is en waarom dat ook geldt voor Micro en kleine entiteiten als het gaat om de relatie tussen de jaarrekening en RGS.
WIKI's over [ Jaarrekening ]
Functionele indeling winst- en verliesrekening en RGS

Volgens het Besluit modellen jaarrekening wordt de winst- en verliesrekening samengesteld via de categoriale indeling (Netto-omzet en dan de kostensoorten) of de functionele indeling (Netto-omzet (minus kostprijs van de omzet) en dan functioneel). In de meeste gevallen is sprake van een winst- en verliesrekening volgens de categoriale indeling. Bij handelsbedrijven kan sprake zijn van een winst- en verliesrekening volgens de functionele indeling. Als gewerkt wordt met een winst- en verliesrekening volgens de functionele indeling vindt vaak een overboeking plaats van categoriaal ingedeelde kosten naar de functionele indeling.

Jaarrekening KVK

Gericht op rechtspersonen, zoals de BV, kennen we het deponeren van de jaarrekening bij de KVK. In deze uitgave richten we ons dan op de jaarrekening voor micro- en kleine ondernemingen

ReferentieGrootboekSchema RGS versie 3.0

RGS 2.0 lijkt een kort leven beschoren, want 2016 is nog niet voorbij of er wordt alweer gesproken over RGS 3.0.

ReferentieGrootboekSchema RGS versie 3.1

Op 19 december 2018 is de definitieve versie van RGS 3.1 (Excel versie) door de Beheergroep RGS vrijgegeven. In deze definitieve versie is het commentaar op de consultatie van de betaversie verwerkt en de branche-uitbreiding voor de Woningcorporaties is toegevoegd.

RGS als decimaal rekeningschema gebruiken binnen je eigen organisatie

Standaard RGS kent naast de unieke RGS-codes, die bestaan uit letters (met soms een aanvulling van cijfers om een reeks aan te duiden), ook het grootboek referentienummer dat is opgebouwd uit cijfers. Zo zijn er voor de rekening "Debiteuren" de volgende coderingen:
- RGS-code: BVorDebHad.
- RGS-referentienummer: 1101010 (7-posities). Dit nummer blijkt echter niet consequent bijhouden en is daardoor niet geschikt om te gebruiken als decimaal rekeningschema..

Daarom is er vanuit RGS MKB het RGS-(grootboek)rekeningnummer geïntroduceerd voor alle standaard RGS-codes t/m niveau 4.
Voor de rekening "Debiteuren" levert dit de volgende codering op:
- RGS-rekeningnummer: 13011. Dit is een uniek rekeningnummer, conform een decimaal rekeningschema.
 

RGS brugstaat en formaat

Vanuit menig boekhoudpakket worden financiële cijfers aangeleverd voor de winstaangifte IB en VPB. Er zijn meerdere leveranciers van boekhoudpakketten en fiscale aangiftepakketten die onderling gegevens uitwisselen op basis van ‘maatwerk’ afspraken. En ook RGS wordt hiervoor al ingezet. Daar tegenover zijn er ook nog de nodige leveranciers van boekhoudsoftware die vanuit hun pakket geen cijfers digitaal aanleveren om direct op te nemen in de winstaangifte van fiscale aangiftesoftware IB en VPB.

RGS casus onderhanden projecten

Bij deze casus gaat het expliciet om onderhanden projecten in opdracht van derden. 
Onderhanden projecten (OHP) wordt nogal eens verward met Onderhanden werk (OHW) dat voor eigen rekening en risico wordt uitgevoerd en als het gereed is als voorraad opgenomen wordt op de balans.

RGS en Belastinglatentie door fiscale herinvesteringsreserve

Een herinvesteringsreserve is een fiscale regeling die in de commerciële jaarrekening niet is toegestaan. Onderstaande uitleg is bedoeld voor Vennootschappen die gebruik maken van een herinvesteringsreserve en daarvoor een belastinglatentie opnemen in de commerciële jaarrekening..

RGS en Belastinglatenties in de boekhouding (fiscaal versus commercieel)

Belastinglatenties treden op bij tijdelijke waarderingsverschillen tussen de bedrijfseconomische (commerciële)- en fiscale waardering. En belastinglatenties treden op in het geval van voorwaartse verliescompensatie. Op termijn verdwijnen de verschillen weer.

Als een Vennootschap een jaarrekening opstelt op basis van fiscale grondslagen is geen sprake van belastinglatenties. Belastinglatenties zijn ook niet van toepassing voor een eenmanszaak of vof, waarbij sprake is van fiscale grondslagen.

RGS en de Coöperatie / Bedrijfs- en Ondernemerscoöperatie in de boekhouding

Een coöperatie is een speciale vorm van een vereniging waarin (minimaal 2) personen samenwerken. Het doel is te profiteren van de voordelen van een collectief. Bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop of marketing. De coöperatie bestaat, net als een gewone vereniging, uit leden en wordt aangemerkt als een rechtspersoon. 

RGS-codes met [ Jaarrekening ]
Referentiecode Reknr Naam (lang) Nivo ZZP EZ BV SV Branche
BLas 8000 Langlopende schulden 2 J J J J N.v.t.
BLasNegCbd 1415 Cumulatief bedrag die ten gunste van de winst- en verliesrekening is gebracht 4 N.v.t.
BSchAos 16070 Aflossingsverplichtingen van langlopende leningen 3 N.v.t.
WAkfAkfAkf 79211 Algemene beheerskosten 4 N.v.t.
WBedAeaAeaAov Accountantshonoraria inzake het onderzoek van de jaarrekening accountants- en advieskosten 5 N.v.t.
WBedBno 46830 Baten uit niet-ondernemingsactiviteiten 3 N.v.t.
WBedLno 46840 Lasten uit niet-ondernemingsactiviteiten 3 N.v.t.
WPerLesTls 40170 Spaarloon lonen en salarissen 4 N.v.t.