Boekhoudplaza.nl

Begrippen

Begrippen > Holding

Een holding is de hoogste vennootschap binnen een groep van ondernemingen. Een holding wordt ook wel een moedervennootschap, een houdstervennootschap of houdstermaatschappij of beheer bv genoemd. Een holding is meestal een bv. (bron: Ondernemersplein)

Enkele punten via nadere uitleg door de KvK:

Een holding is meestal een besloten vennootschap (bv). Het kan ook een naamloze vennootschap (nv) zijn. Met een holding scherm je de bedrijfsrisico’s van je werkmaatschappij af van de bezittingen die je in je holding hebt geplaatst Een holding is eigenaar van aandelen in een of meer andere vennootschappen. Als je de enige aandeelhouder bent van de holding, is het je persoonlijke holding.

Als je meer dan 5% van de aandelen in een bv hebt en je werkt in de bv, dan ben je directeur-groot aandeelhouder, ofwel een DGA.

Jij bent de aandeelhouder van de holding en de holding is de aandeelhouder van de werkmaatschappij. Je maakt de holding eigenaar van de belangrijke bezittingen van de onderneming. Bijvoorbeeld je merkrechten, het bedrijfspand of de winst die je met de werkmaatschappij maakt.

Je onderneemt niet met een holding, dit doe je met je werkmaatschappij. Hierin laat je de daadwerkelijke werkzaamheden van je onderneming uitvoeren. Je loopt bedrijfsrisico’s met een werkmaatschappij.

Tussenholding
Je kunt onder je holding één werkmaatschappij hebben of meerdere, voor bijvoorbeeld verschillende bedrijfsactiviteiten. Zoals een werkmaatschappij voor het verkopen van auto’s en een andere werkmaatschappij voor het verhuren van auto’s.

Soms is het handig om nog een vennootschap tussen de holding en de werkmaatschappij te hebben. Dit noem je een tussenholding. De holding is dan aandeelhouder van de aandelen in de tussenholding en de tussenholding is aandeelhouder van de aandelen in de werkmaatschappij. Zo’n constructie komt ook vaak voor wanneer je samenwerkt met andere ondernemers. De persoonlijke holdings van alle ondernemers zijn samen aandeelhouders van de tussenholding. De tussenholding is dan de enige aandeelhouder van de werkmaatschappij. In deze vorm heb je als ondernemer samen met de andere ondernemers zeggenschap in de tussenholding en ligt het bedrijfsrisico bij de werkmaatschappij.

Zie voor uitgebreide uitleg "De holding bv uitgelegd" (KvK).