Boekhoudplaza.nl

RGS Niet ready: openstaand en opgelost

Specifieke grootboekrekeningen Horeca

Plaatsingsdatum 13-06-2025
Berichtdatum 13 juni 2025

De wens leeft om voor de horeca specifieke RGS-codes op te nemen. Ook voor de Productie Jaarstatistiek van het CBS zijn specifieke elementen voor de horeca van toepassing die nog niet in RGS aanwezig zijn. Hier is een voorstel en voorafgaande inventarisatie opgenomen.

Voorstel:
Binnen RGS MKB wordt de branchecode "Horeca" opgenomen.

Contact met meerdere accountants- en administratiekantoren maakt duidelijk dat er behoefte is aan enkele specifieke grootboekrekeningen voor de horeca in het RGS schema. Dit aansluitend op de eerder genoemde opbrengstverdeling in het grootboek. We komen dan op de volgende grootboekgroep (niveau 3) en onderliggende rekeningen (niveau 4):

  1. Omzet horeca (groep WOmzHor / 80850);
  2. Omzet dranken alcoholisch (rekening WOmzHorAlc / 80851); 
  3. Omzet dranken niet-alcoholisch (groep WOmzHorNal / 80852); 
  4. Omzet food c.q. keuken (groep WOmzHorFoo / 80854);
  5. Omzet logies (groep WOmzHorLog / 80857); 
  6. Omzet zaalhuur (groep WOmzHorZlh / 80858);
  7. Omzet horeca uitbesteed werk (groep WOmzHorUiw / 80865);   
  8. Omzet horeca overigen (groep WOmzHorOvr / 80867).

Aansluitend kan een horecabedrijf zelf rekeningen verbijzonderen. Binnen RGS MKB kan dit op rekeningniveau via de 'eigen rekeningen'. Denk bijvoorbeeld aan verbijzondering van de omzet dranken niet-alcoholisch, uitgaande van eeb 6-cijferig rekeningschema:

  1. Omzet dranken niet-alcoholisch (rekening 808520); bestaande RGS rekening WOmzHorNal, zoals hiervoor genoemd.
  2. Omzet koffie/thee; (rekening 808521); verwijst naar RGS code WOmzHorNal / 808520.
  3. Omzet frisdrank; (rekening 808522); verwijst naar RGS code WOmzHorNal / 808520.

Voor de inkopen komen we dan tot de volgende grootboekgroep (niveau 3) en onderliggende rekeningen (niveau 4):

  1. Kostprijs horeca (groep WKprHor) / 77100);
  2. Horeca inkoop dranken alcoholisch (rekening WKprHorDah / 77101);
  3. Horeca inkoop dranken niet-alcoholisch (rekening WKprHorDna / 77105);
  4. Horeca inkoop food / keuken (rekening WKprHorFoo / 77110);
  5. Horeca overige directe kosten dienstverlening (WKprHorDir / 77150);
  6. Horeca indirecte kosten dienstverlening (WKprHorInd / 77170).

Ook voor kostprijs / inkopen horeca geldt dan dat verbijzondering van genoemde rekeningen mogelijk is op rekeningniveau via de 'eigen rekeningen'.  

Inventarisatie:

Hoornwijck Groep leverde de volgende input voor RGS en horeca:

"Waar wij zelf vanuit gaan zijn 2 niveau's, te weten.
Die wordt nu heel vaak gebruikt vanwege de eenvoud en daarmee dus makkelijk te boeken:
1. Omzet keuken
2. Omzet drank laag BTW
3. Omzet drank hoog BTW.

Deze gaan we nu naar toe:

  1. Omzet keuken
  2. Omzet koffie/thee
  3. Omzet frisdrank
  4. Omzet wijn
  5. Omzet bier
  6. Omzet gedistilleerd

Op deze basis zijn dan ook inkopen georganiseerd."

Schipper Online leverde de volgende input:

"Horeca is bij ons verdeeld naar:
1. Horeca (restaurant, snackbar, etc.);
2. Hotel, vakantiehuis verhuur, camping.
Met totaal de volgende rekeningen:

  1. Omzet restaurant (food);
  2. Omzet dranken alcoholisch;
  3. Omzet dranken niet alcoholisch;
  4. Fooien;

  5. Omzet logies/kamerhuur;
  6. Omzet zaalhuur."

Mitchel Klaassen leverde de volgende bijdrage:

Als ik kijk naar het proces van Pre-accounting komt RGS toch nog vaak te kort. Neem bijvoorbeeld de administratie van een horeca onderneming. De inkopen worden daar veelal gesplitst op product niveau: Bier, wijnen, gedestilleerd, frisdranken, keuken enzovoorts. Met RGS kom ik hier niet mee weg helaas. Voor alle overige kosten vind ik het trouwens wel echt de oplossing!

Het CBS kent voor de productie jaarstistiek (2019) de volgende onderverdeling:

Omzet horeca:

  1. Logies (incl. arrangementen);
  2. Dranken;
  3. Keuken (incl. ontbijt, ijs en sorbets);
  4. Verhuur van zalen, banen e.d.
  5. Overige horeca-activiteiten niet eerder genoemd (bijvoorbeeld speelautomaten);
  6. Uitbesteed werk; omzet uit werkzaamheden die door andere bedrijven aan uw bedrijf werden uitbesteed;
  7. Overige dienstverlening niet eerder genoemd

Totaal, komt overeen met 'Omzet horeca'.

Inkoopwaarde:
Specificatie directe kosten van dienstverlening naar activiteiten:

  1. Dranken (horeca-activiteit);
  2. Keuken (incl. ontbijt, ijs en sorbets);
  3. Overige directe kosten dienstverlening niet eerder genoemd.

Totaal, komt overeen met 'Directe kosten van de dienstverlening'

Attetentiepunten o.b.v. CBS productie jaarstatisiek:

  1. Toeristenbelasting meetellen bij omzet.
  2. Naast omzet horeca wordt apart vermeld:
    Handelsomzet
    (Geleverde handelsgoederen onder aftrek van kortingen, verstrekte bonussen, retouremballage en dergelijke)
    Overige omzet
    (Omzet uit overige activiteiten).

Inbreng en suggesties voor nader afstemmen van horeca specifieke RGS-codes zijn welkom.

Categorie(n) RGS Boekhoudkundig
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED / Boekhoudplaza.nl
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED / Boekhoudplaza.nl

Terug