Nieuws GBNED

Checklist elektronisch factureren: de gebruiker is aan zet voor een massale adoptie

Plaatsingsdatum 20-01-2021
Berichtdatum 20 januari 2021

“Elektronisch factureren in Nederland is toe aan een massale adoptie van zowel uitgaand elektronisch factureren als inkomend elektronische factuurverwerking. Doet u ook mee?” 

Volgens Gerard Bottemanne van Onderzoeksbureau GBNED hebben leveranciers van boekhoud- en ERP-systemen in belangrijke mate elektronisch factureren omarmd en mogelijk gemaakt in hun software. Het is nu de beurt aan de markt (ondernemers, accountants en overheid) om elektronisch factureren verder te omarmen, zowel uitgaand als inkomend. Inkomende elektronische factuurverwerking kent op dit moment de meeste belangstelling met een kleine voorsprong door de overheid. Elektronisch factureren uitgaand verdient de meeste aandacht en is maatgevend voor de verdere adoptie. Dat begint dus met het versturen van elektronische facturen, want pas dan kun je diezelfde facturen ook ontvangen en verwerken. 

Of een organisatie optimaal gebruik kan maken van elektronisch factureren hangt af van klanten (de ontvangers van facturen), leveranciers (waarvan de organisatie facturen ontvangt) en de in gebruik zijnde softwaresystemen.

Om gebruikers op weg te helpen heeft GBNED het document “Snel aan de slag met elektronisch factureren: checklist voor gebruikers” uitgebracht met naast een  eenvoudig stappenplan een complete checklist, verdeeld naar:

  1. Het afstemmen van elektronisch factureren met klanten;
  2. Het afstemmen van elektronisch factureren met leveranciers van goederen en diensten;
  3. Selectiecriteria software voor uitgaande facturen; met name factuur-, boekhoud- en ERP-software.
  4. Selectiecriteria software voor inkomende facturen; De cirkel is rond als de administratieve software (in de meeste gevallen boekhoud-, ERP- of purchase-to-pay software) elektronische facturen automatisch kan ontvangen en verwerken.

Ook wordt gewezen op diensten van gespecialiseerde factuur dienstverleners. 

Tot slot bevat het document enkele aanbevelingen die massale adoptie van e-factureren nog verder kan bevorderen.

Gratis opvragen
Het document “Snel aan de slag met elektronisch factureren: checklist voor gebruikers” is gratis beschikbaar.

Doet u ook mee?

Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED / UBL Ketentest
Internet URL http://www.ublketentest.nl

Terug