Nieuws GBNED

Boekhoudsoftware middelgroot: aanzienlijke verschillen in standaard ondersteuning robotic accounting

Plaatsingsdatum 19-10-2022
Berichtdatum 19 oktober 2022

Waar in de vorige eeuw het zo efficiënt mogelijk handmatig vastleggen van transacties vaak de doorslag gaf bij de aanschaf van een boekhoudpakket is vandaag de dag “robotic accounting” het belangrijkste selectiecriterium. Robotic accounting functies beschouwen we als de motor van boekhoudsoftware om deze efficiënt te laten werken. Boekhoudsoftware gericht op het segment “klein MKB” loopt voorop als het gaat om robotic accounting. Ditmaal hebben we echter onderzoek gedaan naar de mate waarin boekhoudsoftware voor ondernemingen in het segment “middelgroot” robotic accounting functionaliteit ondersteunt. 

De ondersteuning van 49 robotic accounting functies hebben we op een rij gezet voor AFAS Profit, Exact Globe+, KING Finance, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Oracle NetSuite, Twinfield en Visma.Net. 

Het gaat dan om ondersteuning van standaarden, zoals RGS, XAF, SCT, SDD, Camt053 en UBL. En functionaliteit op het gebied van onder andere elektronisch factureren en elektronische factuurverwerking, scannen en herkennen van boekingsdocumenten, open banking met elektronisch bankieren (incl. PSD2) en het automatisch genereren en aanleveren van rapportages, zoals een ICP-opgave en Productie Jaarstatistiek CBS. Ook een koppeling met KVK adresgegevens, automatische controle van IBAN naam-nummer en BTW-nummer (EU VIES) maken deel uit van de 49 functies.

Op basis van een demo en toelichting door leveranciers, partners en/of gebruikers is nagegaan in hoeverre de robotic accounting functies ondersteund wordt door genoemde boekhoudsoftware. Hierbij is onderscheid gemaakt naar:

  1. Functionaliteit die standaard aanwezig is in betreffende boekhoudsoftware;
  2. Functionaliteit aangeboden via een andere oplossing van dezelfde leverancier;
  3. Partnerfunctionaliteit van een externe partij.

AFAS Profit (met de hoogste score), KING Finance en Visma.net scoren volgens ons onderzoek het hoogst als het gaat om standaard aanwezige functies op het gebied van robotic accounting, zoals door ons benoemd.
Bij Microsoft Dynamics 365 Business Central en Oracle NetSuite ben je volgens ons op dit moment het meest aangewezen op partnerfunctionaliteit van een externe partij voor robotic accounting.

Via het rapport “Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting” kan de lezer zelf nagaan welke functies voor robotic accounting van belang zijn en hoe het zit met de ondersteuning daarvan in de geboden oplossingen.

Meer informatie en gratis opvragen rapport “Boekhoudsoftware middelgroot: robotic accounting”.

Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Terug