Nieuws GBNED

Boekhoudsoftware ontwikkeling en innovatie: Open banking is meest genoemde onderwerp door softwareleveranciers

Plaatsingsdatum 10-07-2024
Berichtdatum 10 juli 2024

De nieuwe uitgave “Boekhoudsoftware: ontwikkeling en innovatie 2024” beschrijft de ontwikkeling en innovatie van boekhoudsoftware, gezien vanuit de bril van softwareleveranciers. Wat is er het afgelopen jaar allemaal ontwikkeld en wat hebben deze leveranciers nog in petto voor ons. 

Met stip op 1 staat “Open banking” als ontwikkeling die het meest genoemd wordt door leveranciers van boekhoudsoftware. En dan met name de commerciële bankkoppeling en PSD2-koppeling. Met ruime afstand gevolgd door Artificial Intelligence (AI), Elektronisch factureren, Referentie grootboekschema (RGS) en andere ontwikkelingen.  

De automatische bankoppeling tussen banken en boekhoudsoftware bestaat al meer dan 10 jaar. Menig administrateur kijkt er niet meer van op als bankmutaties automatisch terecht komen in de boekhouding, in plaats van bestanden handmatig up- en downloaden. Dit noemen we de “Commerciële bankkoppeling”, omdat rekeninghouders hiervoor moeten betalen aan betreffende banken. 

De komst van Payment Service Directive 2 (PSD2), een EU-Richtlijn voor betalingsdiensten, heeft voor een stroomversnelling gezorgd als het gaat om automatische bankkoppelingen. En dan met name voor leveranciers en gebruikers van boekhoudsoftware die door het monopolie van de grootboekbanken in Nederland niet eerder konden beschikken over een automatische bankkoppeling. 

Onderdeel van PSD2 is “Access to the Account” (XS2A). XS2A stelt derde partijen (rekeninginformatiediensten) in staat toegang te krijgen tot betalingsinformatie m.b.t. bankrekeningen. Voordeel voor leveranciers van boekhoudsoftware is dat zij, via (bank)onafhankelijke service providers (of zelf!) met een PSD2 vergunning, over (vele) automatische bankkoppelingen kunnen beschikken. Zonder overigens per bank een aparte koppeling te hoeven realiseren. We noemen dit “PSD2-koppeling”. Conform PSD2 zijn banken verplicht mee te werken aan een automatische koppeling. In plaats van een handvol banken in Nederland hebben we het dan, Europees gezien, over meer dan 1.000 banken. 

Ruim de helft van zo’n 30 leveranciers van boekhoudsoftware geeft dan ook aan afgelopen jaar en/of komend jaar bezig te zijn met Open banking en dan met name gericht op de automatische bankkoppelingen. 

Opvragen gratis gids
De uitgave “Boekhoudsoftware: ontwikkeling en innovatie 2024” besteed ruim aandacht aan Open banking, maar geeft ook een goed beeld van andere ontwikkelingen en innovaties waarmee boekhoudsoftware is verrijkt of nog verrijkt gaat worden.

De uitgave is gratis beschikbaar in PDF-formaat.
Meer informatie en gratis opvragen uitgave “Boekhoudsoftware: ontwikkeling en innovatie 2024”.
 

Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Terug