Nieuws GBNED

SBR Kredietrapportage: intermediair en ondernemer draaien voor extra kosten op en dat moet anders

Plaatsingsdatum 29-04-2017
Berichtdatum 1 mei 2017

Dat kredietrapportage op basis van SBR door de banken min of meer verplicht gesteld wordt is beslist geen verrassing en ligt al een paar jaar in de lijn der verwachting. De banken hebben niet de mogelijkheid om SBR Kredietrapportage wettelijk af te dwingen, maar ING en Rabobank vragen inmiddels, onder o.a. het motto van afhandelingskosten, geld (250 euro) aan de ondernemer als deze kredietrapportage aanlevert buiten SBR om. De ABN AMRO nog niet, maar de vraag is hoe lang dat laatste nog op zich laat wachten.

Het aanleveren van elektronische kredietrapportage is op zich een logische ontwikkeling. Net zo goed als dat elektronische bankafschriften de standaard zijn en extra betaald moet worden voor papieren bankafschriften. Maar dan moeten de banken er wel voor zorgen dat het elektronisch aanleveren van kredietrapportage ook breed mogelijk is vanuit boekhoudsoftware en dat zij desgewenst ook gegevens elektronisch terug leveren. En juist deze beide zaken hebben de banken tot nu toe verzuimd goed te regelen.

Praktijkcase MKB ondernemer (april 2017)

  • Een ondernemer betaalt 250 euro extra afhandelingskosten aan de Rabobank als deze ondernemer zijn kredietrapportage niet via SBR aanlevert, maar op de oude vertrouwde manier op papier of in PDF.
       
  • Die zelfde ondernemer betaalt MINIMAAL 250 euro extra aan zijn intermediair (lees: administratiekantoor) als deze zijn kredietrapportage door deze zelfde intermediair wel via SBR laat aanleveren.

Deze ondernemer is financieel dus altijd de klos en dat is nu precies waar SBR niet voor is bedoeld. Ik breng nog maar eens in herinnering dat de toenmalige ministers van justitie en financiën, Donner en Zalm, per 2007 ondernemers 350 miljoen lastenvermindering in het vooruitzicht hebben gesteld die tot heden nimmer is gerealiseerd. We zijn inmiddels 10 jaar verder en dan hebben we het wel over de lieve som van 3,5 miljard euro. Er zijn dagen dat ik dat niet verdien.

Vanuit het Financiële Rapportages Coöperatief – FRC (een initiatief van ABN AMRO, ING en Rabobank) wordt aangegeven dat een ondernemer kosteloos gebruik kan maken van SBR Direct, waarbij de gedeponeerde jaarrekening of aangifte IB (in XBRL-formaat) geïmporteerd kan worden. Het FRC vult aan dat de ondernemer de mogelijkheid heeft om zijn intermediair in te schakelen en gegevens te laten aanvullen (de generieke stekker is de geautomatiseerde versie daarvan).

Rapport SBR Kredietrapportage
Zowel de huidige situatie, knelpunten, gewenste sitiatie, overige bevindingen en aanbevelingen zijn door GBNED op een rij gezet in een uitgereid rapport. Tot slot adviseert GBNED een regiefunctie door een of meer overkoepelende organisaties die de belangen van de ondernemer en intermediair behartigen, zoals VNO-NCW, MKB Nederland en NBA. 
Meer informatie...

Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL http://www.gbned.nl