Nieuws GBNED

ICT Accountancy softwaregids 2022: een pittige opgave als je in de accountancy werkt en nieuwe software moet selecteren

Plaatsingsdatum 15-02-2022
Berichtdatum 15 februari 2022

Traditiegetrouw heeft Onderzoeksbureau GBNED versie 2022 van de “ICT Accountancy softwaregids” uitgebracht. 

Het is vandaag de dag een pittige opgave als je eigenaar bent van een accountants-, administratie- of belastingadvieskantoor en zelf, of door medewerkers, per toepassingsgebied een keuze moet maken welke software te kiezen. Het gaat hierbij om 15 toepassingsgebieden, ruim 100 softwareleveranciers en meer dan 150 verschillende toepassingen. En dan hebben we software voor Office en systeembeheer niet eens meegerekend. En het aanbod groeit nog steeds. Nieuwe aanbieders zien de accountancy als een markt met een groot potentieel. Regelmatig zitten daar pareltjes tussen die succes hebben, maar we zien ook aanbieders die het toneel na verloop van tijd weer verlaten. De ICT Accountancy softwaregids geeft een zo compleet mogelijk inzicht van standaard software voor de accountancysector. Aanbevolen als eerste verkenning (longlist) en ook om op de hoogte te blijven van het complete software aanbod in de markt, zonder zelf uitgebreid onderzoek te hoeven verrichten. 

Opvallend op dit moment is de groei van het aantal aanbieders dat oplossingen biedt onder de noemer ‘practice management’. Bij dit laatste gaat het dan ook om deelgebieden binnen practice management, zoals uren schrijven in combinatie met declareren en separate oplossingen gericht op planning en online samenwerken door kantoormedewerkers. En bij ‘portaalsystemen’ zien we een groei van aanbieders die zich vooral richten op het delen van online documenten. Zeg maar een documentmanagementsysteem, maar dan gericht op het delen van documenten tussen kantoor en klant. Het aanbod van boekhoudsoftware, gericht op online samenwerken aan de boekhouding door kantoor en klant is juist iets afgenomen. Dat laatste heeft met name te maken met overname en het door aanbieders richten op een andere doelgroep. Zo is boekhoudsoftware gericht op de zzp’er nog steeds volop in ontwikkeling. 

Toepassingsgebieden
De toepassingsgebieden waarvoor software voor de accountancy in beeld is gebracht zijn als volgt onderverdeeld conform het ICT Accountancy softwarelandschap:

  • Administratiefabriek: Boekhoudsoftware; Scan & herken en factuurverwerking; Salaris- en HRM;  Portaaltoepassingen, waaronder systemen voor het online delen van documenten.
  • Externe verslaggeving: Jaarrekeningen samenstellen en deponeren; Fiscale aangiftes en Overige systemen, waaronder Country by Country reporting en duurzaamheidsrapportages.
  • Auditpraktijk: Dossierbeheer en werkprogramma’s; Data Analyses en Overige audit software.
  • Adviespraktijk: Pensioen-, Financieel- & Fiscaal advies en Financiële planning met Business Intelligence (BI) en daarbij behorende dashboards.
  • Governance, Riks en Compliance (GRC): GRC-systemen; Authenticatie & autorisatie en Digitaal ondertekenen.
  • Practice management.


De volledige ICT Accountancy softwaregids 2022 is hier gratis beschikbaar.

Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED / ICT Accountancy
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED / ICT Accountancy

Terug