Nieuws betrouwbaar boekhouden

Keurmerk Betrouwbaar boekhouden toegekend aan Visma eAccounting

Plaatsingsdatum 18-12-2018
Berichtdatum 20 december 2018

Visma Software biedt bedrijven complete cloudoplossingen voor boekhouding, groothandels- en projectadministratie, urenregistratie, accountancy, crm, hrm en salarisverwerking en ledenadministratie. Visma Software BV is een dochteronderneming van het Noorse Visma AS, marktleider in Scandinavië en behorend tot de top-10 van Europese businesssoftwarehuizen. Visma heeft meer dan 800.000 klanten en ruim 8.500 medewerkers.

Wij hebben Visma eAccounting beoordeeld volgens ons standaard open normenkader op meer dan 100 aspecten en eigenschappen.

Visma eAccounting is een uiterst compleet boekhoudpakket met standaard functies als BTW aangifte, facturering, herinneringen, afschrijvingen, kostenplaatsen en projecten. Met een prijs van € 15 per maand voor Visma eAccounting standaard is Visma eAccounting meer dan concurrerend te noemen in de markt voor ZZP en klein MKB. Net als bij vele andere pakketten is ook Visma eAccounting tegen betaling uit te breiden met opties. Wij hebben ons voor deze test gebaseerd op Visma eAccounting standaard. 

Als gebruik wordt gemaakt van Elektronisch factureren via AutoInvoices voor inkomende en/of uitgaande facturen moet rekening gehouden met extra kosten per factuur. Uitgaand vanaf € 0,05 cent en inkomend vanaf € 0,10 cent per factuur. Stel dat u 60 uitgaande facturen heeft op jaarbasis en 120 inkomende facturen, dan bedragen de extra kosten, respectievelijk € 0,25 cent en € 1,00, totaal € 1,25 per maand. Exclusief BTW, maar inclusief support betaalt u dan € 16,25 per maand.

Een en ander gebaseerd op de prijsinformatie van de leverancier gedurende onze testperiode (2e helft 2018).

De bediening van het systeem ervaren wij als prettig. Wel is enige boekhoudkundige kennis, of online samenwerking met een administratie- of accountantskantoor, aan te bevelen om het pakket volledig en goed te kunnen gebruiken. 

Uitgelicht
Analyse is een handige functies om bepaalde boekingen in kaart te brengen. We kunnen de analyse starten van het grootboek, de balans en resultatenrekening. Als we kiezen voor grootboek kunnen we zoeken op rekeningnummer, mutatie-omschrijving en selecteren op van t/m datum, documenttype (soort boeking), kostenplaats en project. Wij zoeken op de mutatie-omschrijving “prive” en krijgen betreffende boekingen in beeld. We kunnen vervolgens de journaalpost opvragen en de onderliggende individuele boeking. Bij de individuele boeking kunnen we achteraf de kostenplaats en/of project aanpassen.

Bij analyse op de balans kan geselecteerd worden op van t/m datum, kostenplaats en project. De balans wordt in beeld gebracht op rekeningniveau, waarbij we kunnen inzoomen op onderliggende boekingen op betreffende rekening en van daaruit op de oorspronkelijke mutatie. Het zelfde is mogelijk voor de resultatenrekening.

Keurmerk
Visma eAccounting scoort op alle onderdelen uit ons normenkader ruim voldoende en mag daardoor het “Keurmerk Betrouwbaar boekhouden” voeren, overeenkomstig de voorwaarden die daarvoor zijn gesteld in ons normenkader.

Normenkader en testrapport
Bovenstaande aspecten zijn slechts een kleine greep uit de complete beoordeling van Visma eAccounting. Zowel het gehanteerde normenkader als het volledige testrapport zijn gratis beschikbaar, zodat u zelf een oordeel kunt vormen over de testresultaten.

Meer informatie over Visma is te vinden op www.vismasoftware.nl

Over “Keurmerk Betrouwbaar boekhouden”
Gerard Bottemanne van Onderzoeksbureau GBNED heeft meer dan 15 jaar ervaring met het testen van standaard boekhoudsoftware. Na een periode van voorbereiding heeft Gerard, begin 2017, het “Keurmerk Betrouwbaar boekhouden” in het leven geroepen om boekhoudpakketten te beoordelen vanuit het primaire belang van de eindgebruiker. Zo wordt er beoordeeld op functionaliteit, bediening en service. Bij dit laatste speelt ook klanttevredenheid een rol. Onder de noemer “Robotic accounting” wordt uitgebreid aandacht besteed aan elektronische gegevensuitwisseling, waaronder elektronisch factureren en factuurverwerking op basis van UBL. En ook “online samenwerken met een accountants- of administratiekantoor” komt aan de orde.

Zowel het normenkader als volledige testrapporten met scores van inmiddels positief beoordeelde boekhoudsoftware zijn volledig openbaar beschikbaar. Door dit laatste kan een gebruiker zelf oordelen over de toegevoegde waarde van de beoordeling en hoeft deze niet alleen af te gaan op een keurmerk logo op een website, zonder verdere onderbouwing. Het aspect "Beveiliging van webapplicaties" laten we echter over aan de gespecialiseerde IT-Auditor.

Meer informatie over het Keurmerk Betrouwbaar boekhouden is beschikbaar op www.betrouwbaarboekhouden.nl.

Keurmerk Betrouwbaar boekhouden
 

Categorie(n) Nieuws vanuit betrouwbaar boekhouden
Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED
Internet URL Onderzoeksbureau GBNED

Terug