Nieuws GBNED

Nieuw rapport software voor externe verslaggeving en audit: fiscale aangifte- en jaarrekening software vaker gecombineerd en welke software ondersteunt duurzaamheidsrapportage?

Plaatsingsdatum 14-01-2024
Berichtdatum 4 december 2023

De nieuwe uitgave “Software voor externe verslaggeving en audit’ is een vervanging van drie afzonderlijke rapporten over externe verslaggeving en audit software voor de accountancy, maar ook gericht op de CFO die zelf externe rapportages samenstelt. De gids kent in relatie tot samenstel- en controle werkzaamheden een nieuw procesmodel waarin digitaal dossierbeheer, workflow en werkprogramma's samen tot uitdrukking komen.

Het rapport geeft inzicht in standaard software voor externe rapportages en auditfuncties. Bij externe rapportages gaat het om de jaarrekening, aangifte IB en VPB, kredietrapportage, Country by Country reporting en duurzaamheidsrapportage. Al dan niet aangevuld met functionaliteit voor interne rapportages.

En er wordt uitgebreid aandacht besteed aan software voor audit werkzaamheden in het rapport. Waarbij ingegaan wordt op werkprogramma's, digitaal dossierbeheer en data-analyse voor samenstellen en controle.

Van origine is er aparte software voor het samenstellen van de jaarrekening en fiscale IB- en VPB-aangifte.
Gericht op de jaarrekening voor kleine ondernemingen zien we steeds vaker dat een jaarrekening ook samengesteld en gedeponeerd kan worden vanuit fiscale aangiftesoftware.
Ook zijn er leveranciers die zowel jaarrekening- als fiscale aangiftesoftware leveren en hebben gezorgd voor de nodige integraties, mede ter voorkoming van het dubbel vastleggen van gegevens.

Opvallend is dat voor duurzaamheidsregistratie- en rapportage op dit moment veelal aparte softwaresystemen op de markt aangeboden worden. En dan met name gericht op grote(re) organisaties.
Gericht op het MKB maakt duurzaamheidsregistratie- en rapportage volgens ons nauwelijks tot geen deel uit van bestaande software voor externe verslaggeving en audit werkzaamheden.
De vraag is of dit laatste binnenkort gaat veranderen en in hoeverre branche organisaties in hun werkprogramma’s al rekening houden met duurzaamheid waar auditsoftware op aan kan sluiten?

Opvragen rapport
Het complete rapport “Software voor externe verslaggeving en audit” (PDF) is gratis op te vragen.
Naar opvragen rapport.

Bronvermelding Onderzoeksbureau GBNED

Terug